V Izoli se začenja 16. festival Kino Otok!

Filmski festival Kino Otok je od sredine julija na turneji po slovenskih krajih in prišel je čas, da pristane tudi v Izoli. Osrednji letni kino festivala, ki je ob večerih tradicionalno naselil Manziolijev trg, je letos zaradi večje kapacitete prestavljen v izolski Letni kino Arrigoni. Že nocoj, 25. avgusta, ob 20.30 se bo tam zgodila projekcija presenečenja, s katero bomo vstopili v 16. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki bo v Izoli potekal do nedelje, 30. avgusta.

Festivalsko dogajanje v Izoli bomo slovesno otvorili v sredo, 26. avgusta, ob 20.30 uri v Letnem kinu Arrigoni s poetičnim celovečercem Balon Peme Tsedena, večkrat nagrajenega tibetanskega režiserja, pisatelja in producenta. Balon je zgodba o tem, kako igra s kondomi, ki jih otroka uporabita kot balone, poruši harmonijo družine in skupnosti, kar povzroči niz zadreg, dilem in življenjskih odločitev.

Signali: sekcija prodornih filmov izvirnih govoric in radikalnih vsebin

V sredo se bo filmski program začel že ob 16. uri v Art kinu Odeon z indijskim Greš danes v šolo? (2019, 59’) scenaristke in režiserke Anupame Srinivasan iz Delhija, nekdanje harvaradske študentke, ki od leta 2001 snema dokumentarce in kratke filme na temo spola, glasbe in izobrazbe. Film ponudi vpogled v ruralne predele severne Indije in v vsakodnevne ovire, ki tamkajšnjim otrokom otežujejo dostop do šolanja.

Chiaro-oscuro: Tiranija napredka

Letos smo na festivalu uvedli novo filmsko sekcijo, Chiaro-oscuro. Ta predstavlja tematski fokus, s katerim osvetljujemo pomembne tematike, ki zakrite prežijo v sencah javnega diskurza. Letošnji podnaslov, Tiranija napredka, nakazuje filme, ki obravnavajo temne plati človeškega napredka in hkrati pod vprašaj postavljajo samo naravo le-tega. V tej sekciji v sredo ob 18. uri v Art kinu Odeon prikazujemo realističen, a hkrati mističen film režiserke in vizualne umetnice Maye Da-Rin, Vročica (Brazilija, Francija, Nemčija, 2019, 98’). Režiserkin celovečerni prvenec, ki se je uvrstil v program Cinéfondation v Cannesu, je film o trku svetov staroselske in belske Brazilije in o nezmožnosti dialoga med njima. Film smo na Kino Otok pripeljali v sodelovanju z Mednarodnim festivalom v Innsbrucku.

Video na plaži letos v Art kinu Odeon

Večeri na Kino Otoku so tradicionalno rezervirani tudi za Video na plaži, sekcijo, v kateri predvajamo udarne kratkometražce neodvisnih vzhajajočih avtorjev in avtoric. Program smo morali letos zaradi izrednih razmer umakniti izpod zvezd v zavetje Art kina Odeon. V sredo bo tam ob 20.30 uri na sporedu program kratkih filmov z naslovom Onkraj poklica(nega).

V naslednjih festivalskih dneh se v Izoli obeta obilica filmskega programa, programa za filmske profesionalce in spremljevalnega kulturnega programa. Opozarjamo tudi na Podmornico na Otoku, raznolik filmsko-vzgojni program za otroke, mlade in družine, ki imajo radi film in si želijo čarobni svet gibljivih slik spoznati od blizu. Filmi Podmornice bodo na ogled čez vikend v Kulturnem domu.