PRO Otok za filmske ustvarjalce: kako do odmevnega filmskega projekta

16. izdaja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se bo v Izoli letos odvila med 26. in 30. avgustom, z njo pa bogat nabor vsebin za filmske profesionalce in zainteresirano javnost. Med štirimi dnevi dogodkov na PRO Otoku filmske ustvarjalce še posebej vabimo na dvodnevni dogodek Prenos veščin – kako do odmevnega filmskega projekta?, ki se bo za javnost odvijal v petek, 28. avgusta, v Manziolijevi palači, dan zatem pa bodo možni individualni posveti z gosti dogodka.

Usposabljanje prinaša izkušnje štirih uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine, ki svoje filmske vizije uspešno realizirajo v mednarodno odmevne projekte. Dogodek je namenjen filmarjem na začetku kariere ali projekta, ki si želijo na podlagi izkušenj uspešnih slovenskih in tujih filmskih produkcij najti navdih za preboj.

Produkcija in distribucija avtorskega filma se v zadnjem desetletju pospešeno spreminjata zaradi novih potreb sodobnih filmskih projektov, ki običajno nastajajo v negotovih pogojih. Oblikujejo se inovativni pristopi k realizaciji filmov in doseganju občinstva. Končni cilj je uspešen filmski projekt, ki vzbudi navdušenje ne le domačih gledalcev, temveč tudi najrelevantnejših mednarodnih festivalov, ki v filmih z lokalno tematiko prepoznajo univerzalne teme.

Predstavljajo se: režiser Siniša Gačić (Slovenija), producent Miloš Pušić (Srbija), režiser Marko Đorđević (Srbija), režiser in producent Eloy Domínguez Serén (Španija). Dogodek bo moderiral Dragan von Petrović (Srbija).

Z gosti se bomo posvetili naslednjim temam:
– vodenje produkcije od zamisli do realizacije: kako se spopasti z negotovimi okoliščinami in preseči zavrnitve tradicionalnih financerjev?
– strategija za distribucijo filma: kako vzeti vajeti v svoje roke?
– občinstvo: kako zajadrati na valu navdušenja občinstva?
– uspeh: kakšen naj bi bil recept za uspeh filma ali kako razumeti, da ta ne obstaja?

Siniša Gačić, slovenski režiser in novinar, pronicljiv opazovalec usod posameznikov in družbenih skupin z roba. Njegov zadnji dokumentarni film, Hči Camorre (2019), je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu sarajevskega filmskega festivala, čemur je sledila uspešna distribucijska pot. Gačić je skupaj s scenaristko filma Anko Pirš na jugu Italije štiri leta spremljal Cristino Pinto, nekdanjo pripadnico Camorre, kar je od avtorjev zahtevalo prilagoditev neznanim okoliščinam in vsestransko iznajdljivost.

Producent Miloš Pušić in režiser Marko Đorđević, srbska filmarja, ustvarjalca celovečernega igranega filma Moj jutranji smeh (2019), ki je bil ustvarjen z lokalno ekipo, z minimalnimi sredstvi in veliko iznajdljivosti. Film je požel izjemno navdušenje občinstva, bil premierno prikazan na festivalu v Rotterdamu in si dosegel kultni status med srbskimi študenti režije. Film bo na sporedu programa festivala Kino Otok.

Režiser in producent Eloy Domínguez Serén, ki prihaja iz Španije, občasno živi na Švedskem in je ustvaril film v Zahodni Sahari. Življenjska iznajdljivost v kombinaciji s profesionalno samodisciplino in vizijo sta mu prinesli številne nagrade in uvrstitve na festivale, med drugim mednarodno premiero na svetovno najpomembnejšem festivalu dokumentarnega filma IDFA. Njegovi filmi so bili večkrat predstavljeni na Kino Otoku, del letošnjega programa pa bo njegov zadnji celovečerni dokumentarec Hamada (2018).

Dogodek bo moderiral Dragan von Petrović, srbski filmski ustvarjalec, ki ima izkušnje s sodelovanjem z mednarodnimi filmskimi ekipami, s področjem financiranja filmov v regiji in s strategijami distribucije filmov po festivalih v Evropi ter svetu.

28. 8., 11.00–12.00
Študije primerov: Hamada, Moj jutranji smeh, Hči Camorre
V 20-minutnih sklopih bodo avtorji predstavili razvoj in posebnosti njihovih projektov. Marko Đorđević in Miloš Pušić bosta predstavila delo na igranem prvencu Moj jutranji smeh (Moj jutarnji smeh, Srbija, 2019), Eloy Domínguez Serén bo predstavil ustvarjanje dokumentarnega filma Hamada (Švedska, Norveška, Nemčija, 2018), Siniša Gačić pa dokumentarnega filma Hči Camorre (Slovenija, Italija, 2019).
Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

Filma Hamada in Moj jutranji smeh si bo mogoče ogledati pred študijama primerov, v četrtek, 27. 8., v Art kinu Odeon v Izoli.

28. 8., 12.15–14.00
Moderirana diskusija: Kako do odmevnega filmskega projekta?
Pogovor z Markom Đorđevićem, Milošem Pušićem in Eloyem Domínguezom Serénom, v katerem bodo gostje razmišljali o pasteh in priložnostih ustvarjanja filmskih projektov v negotovih okoliščinah, bo vodil Dragan von Petrović.

Prost vstop. Število mest je omejeno, rezervacije sprejemamo na pro@isolacinema.org.

28. 8., 18.00
Večerne vezi
Delovno-družabna večerja filmskih profesionalcev z gosti dogodka.
Za imetnike PRO akreditacije in vabljene goste.

29. 8., 10.00–13.00
Srečanja ena-na-ena
Individualni posveti z gosti dogodka.
Vnaprejšnje prijave na pro@isolacinema.org.

Facebook dogodek je na voljo na tej povezavi.

Usposabljanje »Prenos veščin – kako do odmevnega filmskega projekta?« festivala Kino Otok je organizirano kot del dejavnosti partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Center za kreativnost (CZK) je prvi nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kreativce in kulturnike. Deluje v sklopu MAO in skupaj z razpisi Ministrstva za kulturo tvori podporno okolje za razvoj kreativnega sektorja v Sloveniji. Razvija dejavnosti, ki nastajajo na presečiščih različnih ustvarjalnih področij, umetnosti, eksperimentov, podjetništva ter gospodarstva in še nimajo sistemske javne podpore. Vzpodbuja interdisciplinarno sodelovanje ter razvoj projektov, ki so poslovno uresničljivi, zvišujejo dodano vrednost in prispevajo k družbenemu napredku in blaginji. Osrednja področja CZK so: arhitektura, oglaševanje, oblikovanje, vizualne umetnosti, kulturna dediščina, arhivska in knjižnična dejavnost, področje knjige, kulturno-umetnostna vzgoja, glasbene, uprizoritvene in intermedijske umetnosti, mediji, programska oprema in igre, film in AV dejavnost, kulturni turizem in drugo umetniško ustvarjanje. Več  na spletni strani CZK.