Kino Otok se iz Izole seli na druga fizična in spletna prizorišča

Danes bomo sklenili festivalsko dogajanje v Izoli, Kino Otok pa svojo pot nadaljuje v Ljubljani in po geografsko neomejenih platnih medmrežja. Že jutri bo v ljubljanskem Kinodvoru na sporedu še zadnja tamkajšnja projekcija v sklopu letošnjega Otoka, film Eme Kugler Človek s senco (2019), med 11. in 14. septembrom bo v Slovenski kinoteki na ogled retrospektiva filmov portugalskega mojstra Pedra Coste, od 15. do 21. septembra pa si bo osem festivalskih filmov mogoče ogledati tudi na spletni platformi Cinesquare.

Ekstraserijsko: tudi na Otoku verižno gledamo serije

V novi sekciji Ekstraserijsko letos predstavljamo prvo serijo, ki si jo bomo verižno ogledali na velikem platnu. Ob 13. in 15. uri vabimo v Kulturni dom na ogled resnično posebne stvaritve Coincoin in ekstraljudje (2018/2019) francoskega avtorja Bruna Dumonta. Gre za nadaljevanje miniserije Mali Quinquin (2014), ki v enako, če ne še izraziteje bizarnem in huronsko smešnem slogu predstavi življenje v francoski vasici in njene nenavadne prebivalce. Tokrat nerodna detektiva raziskujeta nenavadno snov, ki pada z neba in povzroča kloniranje prebivalstva.

Živi pogovori

V sekciji Prijatelji, kjer dajemo carte blanche otoškim programskim prijateljem, je prijatelj festivala Helmut Groschup v Izolo pripeljal italijansko režiserko Michaelo Occhipinti in njen film Telo neveste (2019), zgodbo o dekletu, ki je pred poroko z izbrancem svojih staršev, zato se mora podvreči obredu, v katerem jo pitajo, da bi se čim bolj zredila. To je film o družbenih imperativih glede videza deklet in žensk in film o svetu, ki mu zunaj domov vladajo moški, za zidovi pa ženske. Na sporedu bo ob 15. uri v Art kinu Odeon.

Vizualni eksperiment

Ob 18. uri vabimo v Art kino Odeon na 35-mm Kult-ure, kjer se poklanjamo zgodovini filma. Vaba (Mark Jenkin, VB, 2019) je smešen, srhljiv, nasilen film, poln ljubezni, posnet na 16-milimetrski filmski trak, razvit tako rekoč v kopalnici, ki gledalca naslavlja s povsem nenavadnimi spoji načinov pripovedi, paberkovanih po zgodovini filma. V času prevlade umetno spolirane digitalne realnosti Jenkinov analogni vizualni eksperiment, ki skozi samosvojo filmsko poetiko kritično naslavlja delovanje kapitalističnega sistema, prav zaradi edinstvenega ustvarjalnega pristopa deluje sveže in relevantno.

Video na plaži V: Onkraj družinskih vezi

Zadnja noč programa Video na plaži bo potekala pod skupnim podnaslovom Onkraj družinskih vezi in prinaša kratke in sveže filme obetajočih mladih avtorjev in avtoric iz Slovenije, Romunije, Hrvaške, Portugalske in Singapurja.

September v Slovenski kinoteki in na spletu

Slovenska kinoteka v sklopu Otoka v Ljubljani od 11. do 14. septembra pripravlja retrospektivo osrednjih del portugalskega avtorja Pedra Coste, ki bo, če bo mogoče, občinstvu v Ljubljani tudi v živo predstavil svoj edinstveni način ustvarjanja. Na ogled bodo njegova dela V hiši iz lave (Portugalska, Francija, Nemčija, 1994), Mladost na pohodu (Portugalska, Francija, Švica, 2006), V Vandini sobi (Portugalska, Nemčija, Švica, 2000), Naš človek (Portugalska, 2010), Konj po imenu denar (Portugalska, 2014) ter film Sacavém (Portugalska, 2018), v katerem Júlio Alves ponudi okno v filmski svet sodobnega mojstra – v to, kako Costovi filmi nastajajo in kako jih zaznavamo.

Ker so festivalska prizorišča v Izoli zaradi aktualnih okoliščin lahko sprejela manj gledalcev kot običajno, pa bomo del festivalskega programa med 15. in 21. septembrom ponudili na ogled tudi na spletni platformi Cinesquare (www.cinesquare.net). Z izborom v ospredje postavljamo slabo poznane geografske prostore, vnetljive družbene razmere, kompleksna intimna stanja, govorimo o preteklosti in njenih odmevih v neskončno zapleteni sedanjosti.

Vanj smo umestili provokativen, napet politični triler Sinovi Danske (Ulaa Salim, Danska, 2019); surovo realističen in nežno poetičen prikaz odraščanja v sovjetski sirotišnici v Afganistanu v filmu Sirotišnica (Shahrbanoo Sadat, Danska, Nemčija, Francija, Luksemburg, Afganistan, Katar, 2019); tragikomično dramo o prepoznem odraščanju tridesetletnika Moj jutranji smeh (Marko Đorđević, Srbija, 2019); stoletje iraške zgodovine, kot jo uprizori skupina lokalnih otrok v delu Črte v pesku, zgodba o zgodovini (Francis Alÿs, Julien Devaux, Irak, 2019); film Greš danes v šolo? (Anupama Srinivasan, Indija, 2019), dokumentarno delo o okoliščinah, v katerih se šolajo in delajo otroci in učitelji v podeželskih šolah v južnem Radžastanu; osupljiv vpogled v življenje moskovskih potepuških psov Vesoljski psi (Elsa Kremser, Levin Peter, Avstrija, Nemčija, 2019); film Hamada (Eloy Domínguez Serén, Švedska, Norveška, Nemčija, 2018), poklon živahni volji do življenja, ki jo kljub omejitvam čutijo mladi pripadniki ljudstva Sahravi v begunskih taboriščih sredi kamnite puščave; ter film Vročica (Maya Da-Rin, Brazilija, Francija, Nemčija, 2019), ki pripoveduje o staroselcih Amazonije, razdvojenih med mesto, ki jim predstavlja vir prihodka, in pragozd, svoj vir življenjske moči.