16. Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema na sporedu še to poletje, od 26. do 30. avgusta

Danes bi se moral v Izoli začeti 16. mednarodni festival Kino Otok – Isola Cinema, tradicionalni petdnevni filmski pozdrav poletju, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev od blizu in daleč. Čeprav je epidemija prekrižala naš prvotni načrt, bo Kino Otok vendarle na sporedu še preden se bodo poletne radosti za letos zaključile. V Izoli bo festival potekal od 26. do 30. avgusta 2020, prej in potem pa tudi v Ljubljani in več krajih jugozahodne Slovenije. Izvedba bo potekala v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil.

Kino Otok za nove čase

Razglasitev epidemije sredi marca je ustvarjalno ekipo festivala 16. Kino Otoka ujela v trenutku, ko je bila sklenjena večina dogovorov z domačimi in mednarodnimi partnerji. Ko so sodelovanje potrdili vsi projektni sodelavci. Ko sta bila v polnem pogonu poziva za kratkometražno sekcijo Video na plaži in za prostovoljce z vseh vetrov. In ne nazadnje, ko je bil filmski, strokovni in družabni program v veliki meri sestavljen in se je ožja ekipa po skoraj letu priprav na novo izdajo že veselila srečanja z gosti in obiskovalci.

Odpoved tako ni prišla v poštev, pač pa smo se odločili za prestavitev in v zadnjih dveh mesecih na novo domislili program in način izvedbe letošnjega Kino Otoka. Tako bomo lahko kljub novim (in spremenljivim) okoliščinam zagotovili kar najbolj pristno kinootoško izkušnjo v živo in tudi na spletu. Filmski, strokovni in spremljevalni program festivala bomo natančno začrtali do konca junija ter ga čim prej predstavili javnosti. Že sedaj pa je znano, da je tudi letos uspel poziv za kratkometražno sekcijo Video na plaži, na katerega je prispelo rekordnih 179 prijav iz več kot 30 različnih držav.

Nihče ni otok, vsi smo otočje

Krilatica nihče ni otok festival Kino Otok spremlja od prvih izdaj festivala, ki je v Izoli kot nekdanjem otoku nastal z idejo, da okrog filmske in drugih umetnosti v skupnost poveže neštete posameznike. Nedavna kolektivna izkušnja nas je na novo spomnila, kako neznosna je odsotnost dotika in kako nujna je potreba po človeškem stiku, po živem srečanju. Zato bo letošnji Kino Otok na različnih ravneh še bolj kot doslej težil k združevanju in sodelovanju.

Med drugim se bomo v programsko otočje povezali z drugimi festivali filma, glasbe, gledališča ali umetnosti nasploh. V slovenski Istri bomo nadaljevali sodelovanje s Primorskim poletnim festivalom in festivalom JEFF, obenem pa začenjamo večletno sodelovanje s filmskim festivalom v Motovunu, ki nastaja na hrvaški strani Istre. Razširili in poglobili bomo sodelovanje s čezmejnim filmskim festivalom Poklon viziji, ki ga vsako jesen pripravlja goriški Kinoatelje. Povezali se bomo z mednarodnim festivalom kratkega filma FeKK, ki bo tik pred Kino Otokom v Izoli potekal v Ljubljani. Ne nazadnje nadaljujemo tudi najstarejšo mednarodno festivalsko navezo Kino Otoka z mednarodnim filmskim festivalom Innsbruck iz Avstrije.

Producent festivala je Otok, zavod za razvijanje filmske kulture. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor je partner festivala.

16. izdajo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema podpirajo naslednji javni sofinancerji: Slovenski filmski center, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Občina Izola, Ministrstvo za javno upravo RS in Ministrstvo za kulturo RS.

Se vidimo na Otoku!