16. filmski festival Kino Otok vsak dan bližje Izoli

16. mednarodni filmski festival je že od sredine julija na turneji po slovenskih krajih, med 26. in 30. avgustom pa se bo festivalsko dogajanje zgostilo v Izoli. Navkljub spremenjenim okoliščinam in obliki izvedbe, program festivala ostaja enako obsežen in predan filmski umetnosti in kulturi. Poleg obilja filmskih projekcij za odrasle in otroke, letošnji Kino Otok v Izoli zaokrožajo strokovna srečanja za filmske profesionalce in spremljevalni galerijski ter glasbeni program. Ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov bo tako v Izoli znova vzniknila edinstvena filmska skupnost, ki povezuje in združuje okrog filmskih podob in daleč onkraj njih.

Na sporedu v Izoli: skrbno izbran filmski program

Številne omejitve javnega življenja v času epidemije nikakor niso vplivale na obseg ali kakovost filmskega programa Kino Otoka. Še več, nastali sta dve novi filmski sekciji, tematska Chiaro-oscuro, ki letos nosi podnaslov Tiranija napredka, in sekcija Ekstraserijsko, v kateri bomo letos in v prihodnje predstavljali najzanimivejše serije.

Katera filmska dela prinašajo že znane kinootoške sekcije? V sekciji Signali boste uzrli filme, ki so s prodornostjo in izvirnostjo filmskih govoric ter radikalnih vsebin pretresli pomembne filmske festivale po svetu. 16. Kino Otok bo odprl poetičen in političen prikaz trka med tradicijo, politiko in osebno svobodo, Balon, večkrat nagrajenega kitajskega avtorja Peme Tsedena. Zaključek festivalskega dogajanja v Izoli pa bomo obeležili s projekcijo filma Sirotišnica afganistanske režiserke Shahrbanoo Sadat, surovo realističnega in hkrati nežno poetičnega prikaza odraščanja na ulicah Kabula ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja. Film bo predstavil avtor dnevnikov, po katerih je režiserka spisala scenarij, Anwar Hashimi, ki v filmu tudi igra. V sekciji Dobri sosedje, ki prinaša filme bližnjih in daljnih sosedov in se poglablja v sosedske odnose, ki nas družijo in ne delijo, bomo letos prikazali dva srbska filma. Sekcija Evropa 2.0 v kontekst sopostavi dva evropska filma, ki se letos ukvarjata s civilizacijskimi dosežki in vprašanjem obstoja civilizacije. 35-mm Kult-ure je poklon zgodovini filma. V tej sekciji se letos poklanjamo stoti obletnici rojstva enega izmed velikanov filma, Federica Fellinija, v sekcijo pa smo uvrstili tudi nenavaden film Vaba Marka Jenkina, posnet na 16-milimetrski filmski trak in razvit tako rekoč v kopalnici. Sekcija Ljubo doma, ki predstavlja prebojne slovenske avtorje, prinaša silovit in estetsko domišljen film samosvoje in pogosto nagrajene avtorice Eme Kugler, Človek s senco in tudi Trenutek reke priznanih dokumentaristk Nadje Velušček in Anje Medved. Že tradicionalna je sekcija Prijatelji, v kateri podelimo carte blanche otoškim programskim prijateljem. Tudi Video na plaži se v petih programskih sklopih vrača z udarnimi kratkometražci neodvisnih vzhajajočih avtorjev.

Program Kino Otoka bogatimo z dvema novima sekcijama: Chiaro-oscuro predstavlja tematski fokus, s katerim želimo osvetliti pomembne tematike, ki zakrite prežijo v sencah javnega diskurza. Letošnji podnaslov sekcije, Tiranija napredka, nakazuje filme, ki obravnavajo temne plati človeškega napredka in hkrati pod vprašaj postavljajo samo naravo le-tega: v Črte v pesku, zgodba o zgodovini Francisa Alÿsa otroci iz gorske vasice blizu Mosula uprizorijo stoletje iraške zgodovine; Hamada otoškega povratnika Eloya Domíngueza Seréna govori o življenju potomcev pribežnikov iz Zahodne Sahare, v katerem je živahna volja do življenja je v neprestanem trku s tesnimi snovnimi in političnimi omejitvami realnosti; Medena dežela Tamare Kotevske in Ljubomira Stefanova je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta; Vesoljski psi Else Kremser in Levina Peterja so izrazito anti-antropocentričen dokumentarec, ki na življenje gleda s pogledom živali; brazilska Vročica Maye Da-Rin pa realistično-mističen film o staroselcih Amazonije, razdvojenih med mesto, svoj vir prihodka, in pragozd, svoj vir življenjske moči.

Druga novost v filmskem programu je sekcija Ekstraserijsko, kjer se bo odvrtela resnično posebna in zelo smešna serija Coincoin in ekstraljudje francoskega mojstra Bruna Dumonta. Gledalcem želimo omogočiti, da tudi serij ne gledajo sami.